MindfullMe

C# - Design - User experience design


Speel het eindproductChallenge

Hoe kan ik mensen met dwangmatig perfectionisme helpen te ontspannen middels een spel zodat zij even uit hun continue gedachtestroom komen en nieuwe inzichten vergaren over hun doe en denkpatronen en faalangst?

Met deze vraag heb ik mij gedurende zes maanden bezig gehouden tijdens mijn afstudeerproject in opdracht van Academisch Medisch Centrum te Amsterdam (AMC). Zij hebben een therapie groep voor mensen met dwangmatig perfectionisme.


Uitwerking

Mijn oplossing is een game gericht op ontspanning voor de patiƫnten aangezien zij dit niet of nauwelijks hebben, wat door middel van interviews naar boven kwam. Zij zitten voortdurend in hun hoofd en zijn zich zeer zelfbewust. Je kan je voorstellen dat dit heel vermoeiend is. Ook vinden ze het erg lastig om aan ontspanning toe te geven.

Met alle bevindingen die ik middels veldonderzoek vergaard heb kan ik een aantal elementen opstellen die ik wel of juist niet integreer in mijn oplossing. Zo werkt het averechts om score-elementen zoals punten en winstpercentage in het spel te integreren omdat dit het gevoel van faalangst bevestigd. Door een aspect van geluk vs strategie toe te passen wordt de faalangst niet aangewakkerd. Daarnaast wil ik vaste mechanics gebruiken omdat uit interviews met de focus groep naar voren kwam dat het verwarrend is voor de doelgroep dat hier veel variatie in kan zitten en ook dit hun faalangst kan aanwakkeren.

De oplossing is een memory (matching) game waar geen tijdsdruk of score aan verbonden is. Op het feit na dat de levels zich opbouwen in moeilijkheid (de stenen veranderen van plaats, de symbolen gaan meer op elkaar lijken en het aantal stenen wordt steeds meer). Ik heb gekozen als spelvorm voor memory als oplossing omdat je hier veel mechanics in kan aanpassen of weglaten en er een geluksfactor aan verbonden is.

Wanneer er drie levels zijn uitgespeeld mag de speler een kaartje trekken als beloning. Op dit kaartje staat een helpende gedachten om hen zo inzicht te geven in hun denk en doe patronen.


Empathy map

Door middel van desk research en user interviews met de therapiegroep (target group) is de volgende empathy map tot stand gekomen.

Styleguide

Orientaals meets Art Nouveau
Om de gebruiker van het spel, naast specifieke spelelementen in te zetten, ook tot rust te brengen door de uitstraling van het spel is er gekozen voor het toepassen van een oriƫntaalse stijl wat prettig in het oog licht door nuances van de art nouveau stroming toe te passen. Dit is terug te zien in kleur en vorm gebruik. Maar ook beeldgebruik; de zen-stenen (stenen die een paar moeten vormen) met verschillende symbolen zoals een lotus, bamboe, koi vissen en kraanvogels.Mechanics en handvatten

an de hand van interviews met de focus groep, desk research, expert interviews en co-creation heb ik handvatten kunnen vaststellen die de juiste balans houden tussen het niet triggeren van het dwangmatisch perfectionisme en uitdaging. Deze zijn verwerkt in het spel.

MindfullMe

Graduation Project

Ring

Presskit


"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. - Pippi Langkous"